Minimalismus aneb proč skladovat věci mimo domov

V dnešní době se ve všech pádech skloňuje minimalismus, tedy život bez nadbytečných věcí, v některých západních zemích už se dokonce mluví o tzv. postkonzumní době. Lidé zkrátka zjišťují, že zahlcení množstvím předmětů jim často namísto radosti přináší spíše stres.

Minimalismus nemusí být ale nutně o tom, že se hned začneme zbrkle zbavovat 90 procent věcí v domácnosti. Spíše spočívá ve stavu, kdy má každá věc v domácnosti svůj účel. Ten klidně může být i „pouze“ dekorativní, ale je zkrátka dobré vědět, k čemu danou věc vlastníme – a nemít ji doma v obýváku jen kvůli tomu, že nám ji kdysi někdo daroval a je nám líto ji vyhodit nebo nemáme čas na to, abychom ji prodali.

Problém sezónního vybavení

Mimo do očí bijících zbytečností ale existuje také kategorie věcí, které jsou bez jakýchkoliv debat důležité, ale používáme je jen občas. A v mezičase prostě jen zabírají místo. Ať už jde o sezónní oblečení, lyže, kajaky, zimní/letní pneumatiky nebo přepravní box na střechu auta, u většiny těchto věcí musíme minimálně 6 měsíců v roce řešit, kam s nimi.

Luxusem využívat ke skladování věcí zabezpečený sklep, půdu nebo garáž oplývá v Praze a okolí jen málokdo. A když už – není škoda si v těchto místech vytvářet další přeplněný prostor, který se ve chvíli, kdy vstoupíme dovnitř, stává spouštěčem stresu? Totéž se týká chodeb v panelákových bytech, jejichž světlá šířka bývá často omezena až na polovinu stohy různých věcí či rozmanitých skříněk – tohle není praktické ani bezpečné řešení, nemluvě o tom, že to porušuje požární předpisy.  

 

Vyřešte to lépe

Skladování věcí, které jsou pro nás důležité jen občas nebo k nim máme citovou vazbu, je možné vyřešit i jinak. Využít lze skladovacích prostor (tzv. self storage), ve kterých si pronajmete jen tolik místa, kolik pro svoje sezónní vybavení potřebujete. Využít můžete například skladovacích kapacit Parkuj Skladuj, provozovaných společností Extra Storage s.r.o., která svým zákazníkům nabízí skladovací prostory strategicky rozmístěné po celé Praze a okolí – vždy s dobrou dopravní dostupností autem i MHD. Své věci tak máte i nadále na dosah a můžete začít ve svých domovech znovu volně dýchat.

Zdroj obrázků: Parkuj Skladuj