Máte veterána? Nenechávejte ho stát na ulici

Pro někoho je koupě starého auta splněním celoživotního snu, pro někoho dobře uloženými penězi a pro někoho dědictvím po dědečkovi se sentimentálním podtextem. Bez ohledu na to, jaký byl právě váš příběh související s veteránem, řešíte spolu s ostatními „veteránisty“ možná jedno společné téma – jak zařídit, aby váš miláček na čtyřech kolech nepřišel na ulici k úhoně.

Ne každý má možnost parkovat na vlastním pozemku nebo ideálně pod střechou své garáže. Zvlášť v Praze a okolí, kde ceny garáží často snesou srovnání s cenami menších bytů na malém městě. Jenže hrozby spojené s parkováním na veřejném prostranství jsou nemalé a degradace hodnoty vozidla kvůli vystavení povětrnostním podmínkám a vandalům prakticky jistá.

Co všechno autu hrozí

Veterán bývá vnímán jako jakýsi ocelový klenot, který si drží svoji hodnotu – pokud se uchová v dobrém stavu, je velmi pravděpodobné, že tato hodnota časem dále poroste.

Staršímu autu nejvíce škodí v zásadě přirozené přírodní jevy. Slunce dokáže starý lak řádně „vyšisovat“ a pokud vyloženě netoužíte po této patině, bude vás náprava stát spoustu peněz. Také pravidelné vystavení vozidla dešti udělá svoje a parkuje-li auto na okraji silnice, kde se solí, můžete brzy čekat také povrchovou korozi. Z přírodních rizik stojí za to zmínit ještě kuny, které rády koušou do kabelů.

Pak jsou tu ještě jiná rizika, která již můžeme připsat na vrub člověku. Různí zlodějíčci či organizované skupiny, nenechavci, závistivci a vandalové mohou využít příležitosti a na autě se nenapravitelně podepsat (někdy i doslova), případně se postarat o jeho uskladnění mimo vaši režii. Někdy vzniknou i škody nechtěně – to když do vašeho auta ve chvíli nepozornosti na volném prostranství někdo narazí.

Schovejte ho do garáže

Máte ještě jednu možnost – schovat auto do garáže pod dohledem kamer. V objektu Parkuj Skladuj na ulici Pešlova na Praze 9 je pro tyto účely připraveno „VIP“ patro, které využívají zpravidla majitelé dražších vozidel a veteránů. Přístup do tohoto patra je od veřejného parkování oddělen bránou a dostanou se tak do něj pouze parkující, kterým na jejich vozech skutečně záleží. 

Zdroj obrázků: Bing AI