Jak si udržet v domácnosti pořádek? Využijte self storage

 

Minimalismus je trend, který nám může ušetřit nervy a celkově zlepšit naši psychickou pohodu ve chvíli, kdy žijeme v bytě bez přebytečných věcí a chaosu, který neustálé přesouvání z komory do skříně, a za chvíli zase do komory, přináší. Jak si ale minimalistickou domácnost udržet?

 

1. Uklízejte průběžně

Občas se divíme, jak se mohlo stát, že máme všude doma zase tolik věcí. Může to být i tím, že si sem tam někde něco odložíme a začneme to řešit až ve chvíli, když se nám věci navíc začnou nekontrolovatelně kupit. Řešení je prosté, vyhraďte si čas na průběžnou selekci věcí a jejich úklid „na místo“, zabráníte tak stavu, kdy je to již neudržitelné a do úklidu se vám čím dál tím více nechce. 

 

2. Jeden přineste, jeden odneste

Při zavádění minimalistických pravidel v domácnosti byste mohli zavést i pravidlo, že za každý předmět přinesený domů jeden zase odnesete – je na vás, zda do kontejneru (ideálně na tříděný odpad), pokud se jedná o věc zbytečnou a již nepoužitelnou, nebo do svého self storage skladu, pokud se jedná o věc, kterou v budoucnu ještě využijete. To se samozřejmě netýká potravin a spotřebního zboží, ale u oblečení, hraček nebo upomínkových předmětů to zcela jistě praktikovat lze. 

 

3. Jednou za měsíc zhodnoťte potřebnost věcí

Jednou za měsíc si projděte všechny místnosti v domě či bytě a zhodnoťte, zda jsou věci v nich umístěné opravdu potřebné nebo je můžete uskladnit jinde tak, aby vám nepřekážely. A také si při té příležitosti můžete projít aktuálně nepotřebné sezónní věci, které by se hodilo uklidit do externího skladu.

 

 

4. Určete každé věci místo

Každá věc, kterou doma máte nebo kterou se chystáte koupit, by měla mít ve vaší domácnosti (nebo externím skladu) svoje určené místo. Věci s neurčeným místem vám mohou postupně přerůst přes hlavu.

 

Díky tomu, že budete dodržovat výše stanovená pravidla, se vám doma bude lépe dýchat a nebudete tam dlouhodobě mít nic zbytečného, o co byste „zakopávali“ nebo to museli neustále přesouvat. Namísto věcí se tak můžete plně soustředit na důležité aspekty života, jako jsou vztahy, práce nebo zážitky.