Do skříně, sklepa nebo na půdu? Raději do skladu

 

Minimálně dvakrát do roka – začátkem jara a potom na podzim – řešíme, kam se sezónními věcmi, které nám pomalu ale jistě zaplňují domácnost. Řešení těchto dilemat existuje více. Podívejme se společně na výhody a nevýhody některých z nich.

 

Schovejte to do skříně a komory

 

První možností je uschovat sezónní věci na půl roku do skříně či komory mezi další věci určené pro běžný denní provoz domácnosti. Zpočátku se daří udržet podobné druhy věcí u sebe s pocitem jakéhosi „systému“. Spolu s tím, jak jejich počet narůstá a ne vždy je čas vše dobře roztřídit, systém pomalu přestává fungovat a věci se tak „dočasně“ ukládají ve stylu „zatím to dám sem a až bude čas, tak to uklidím“. K tomu však zpravidla už nikdy nedojde a každá další „uložená“ věc tak chaos jen umocňuje. A s tím pomalu přichází i fáze rezignace, vždyť přetřídit ty věci by zabralo tolik času, ale ten nikdy mít nebudu. Míchání věcí denní potřeby s lyžařskými pomůckami a vybavením pro kempování zkrátka obvykle moc dlouho nefunguje.   

 

Využijte sklep či půdu

 

Zatímco dříve tvořil sklep nebo alespoň sklepní kóje „detašovanou“ součást každého bytu, dnes už tomu tak zdaleka není. Developeři totiž při své snaze o minimalizaci nákladů a maximalizaci zisků obvykle staví jen to, co je nezbytně nutné. U starších domů se ve sklepích ráda vyskytuje vlhkost – buď se jedná o důsledek dožilé hydroizolace, nebo prostě faktu, že naši předkové žádnou hydroizolaci nepoužívali. A starší panelákové byty, kde je vybudován sklepů dostatek, zase často trpí tím, že ve sklepích nebývá bezpečno – jistě jste jich historek o tom, jak si sousedovo kolo někdo „vypůjčil na dobu neurčitou“ slyšeli také dost. 

 

Další variantou pro skladování věcí jsou již po generace tradičně půdy. U nich bývá největší překážkou samotný přístup (nezřídka po chatrných výklopných schodech a s malým vstupním otvorem) a také zde někdy dochází k velkým výkyvům teplot, což vaše sezónní věci může nenávratně poškodit. Navíc pokud je půda přístupná zvenčí – byť jen skutečně drobným prostupem – můžete zde brzy čekat rozličné hlodavce. A ti započatou zkázu jen dokonají.

 

 

Přejděte na sdílené skladování

 

Další možností je skladování ve specializovaných prostorách sdílených skladů nebo také „self storage“, které vám výše uvedené starosti ušetří. U nás v Parkuj Skladuj můžete velikost pronajímaných prostor přizpůsobit svým aktuálním potřebám a požadavkům. O naše skladovací prostory je dobře postaráno a jsou průběžně udržované. Vaše skříně a komory tak mohou volně dýchat.